VI. ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ХАРЧУВАННЯ
Вимоги до влаштування приміщень
1. Виробничі приміщення харчування оснащуються відповідним технологічним, тепловим та холодильним обладнанням.
2. У приміщеннях харчоблоку облаштовується окремий туалет та умивальник для персоналу, приміщення для переодягання та зберігання особистих речей. Для обробки рук працівників встановлюються диспенсери з рідким милом, дезінфекційним розчином та паперовими рушниками (або електрорушник).
3. Для дотримання правил особистої гігієни в приміщенні їдальні /буфету або перед ним встановлюються умивальники із розрахунку один на 40 місць. Поряд з умивальниками встановлюються диспенсери з рідким милом та паперовими рушниками (або електрорушники).
4. Відстань між столами і роздачею чи вікном (дверима) для прийому брудного посуду повинна бути не менше 200 см; між рядами столів 100 см; між столами і стіною 40 см. Для учнів початкових класів висота столів та стільців повинна відповідати їхньому зросту. Меблі для них встановлюються окремо від обідніх меблів для середніх та старших класів.
5. Столи повинні мати гігієнічне покриття, що легко миється, стійке до дії гарячої води і дезінфекційних засобів. Столи щодня миються гарячою водою з кальцинованою содою та милом, а після кожного прийому їжі протирають вологими і чистими серветками.
6. Забороняється використовувати емальований, алюмінієвий і пластмасовий посуд багаторазового використання та пощерблений посуд.
7. Прибирання приміщень проводиться при відчинених фрамугах (вікнах).
8. Забороняється використання приміщень харчоблоку, їдалень, роздаткових, буфетів не за призначенням.
Організація харчування
9. Засновник (власник), керівник закладу освіти та суб’єкти господарської діяльності, які надають послуги з харчування зобов’язані забезпечити учнів безпечною, якісною, повноцінною та корисною їжею відповідно до Норм фізіологічних потреб учнів в основних харчових речовинах і енергії для відповідних вікових груп, створити умови для харчування учнів в закладах освіти відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 року № 1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», наказу Міністерства охорони здоров’я України та Міністерства освіти і науки України від 01 червня 2005 року № 242/329 «Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах», зареєстрованого у Міністерстві юстиції України від 15 червня 2005 року за № 661/10941.
10. Керівник закладу освіти та медичний працівник (за його відсутності – особа (особи), які визначені наказом керівника закладу освіти відповідальними за організацію харчування в закладі) здійснюють щоденний контроль за якістю продуктів, що надходять до їдальні, умовами їх зберігання, дотриманням термінів реалізації і технології виготовлення страв, дотриманням санітарнопротиепідемічного режиму на харчоблоці, фактичним виконанням меню за меню-розкладками, що містять кількісні дані про рецептуру справ.
11. У закладах освіти рекомендується організовувати умови для забезпечення дієтичного харчування для учнів з різними порушеннями стану здоров’я, у тому числі з непереносимістю глютену, фенілаланіну та лактози.
12. Для уникнення харчових отруєнь, з метою профілактики захворювань, приготування та реалізація харчової продукції повинно здійснюватись у відповідності до вимог зазначених у додатку 9 до цього Санітарного регламенту. Перелік забороненої до використання у харчуванні продукції визначено у додатках 10 та 11 до цього Санітарного регламенту.
13. У закладах освіти за рішенням засновника (власника) може бути організоване постачання готової продукції операторами ринку харчових продуктів за умови впровадження ними постійно діючих процедур, заснованих 20 на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках, та дотримання вимог Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».
14. Інші вимоги до утримання та оснащення приміщень харчоблоку загальноосвітнього навчального закладу, транспортування, приймання та зберігання харчових продуктів, обробка сировини, виробництво та реалізація продукції повинні відповідати вимогам Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затвердженої наказом Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров'я України від 17 квітня 2006 року № 298/227, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 05 травня 2006 року за № 523/12397.
1. Виробничі приміщення харчування оснащуються відповідним технологічним, тепловим та холодильним обладнанням.
2. У приміщеннях харчоблоку облаштовується окремий туалет та умивальник для персоналу, приміщення для переодягання та зберігання особистих речей. Для обробки рук працівників встановлюються диспенсери з рідким милом, дезінфекційним розчином та паперовими рушниками (або електрорушник).
3. Для дотримання правил особистої гігієни в приміщенні їдальні /буфету або перед ним встановлюються умивальники із розрахунку один на 40 місць. Поряд з умивальниками встановлюються диспенсери з рідким милом та паперовими рушниками (або електрорушники).
4. Відстань між столами і роздачею чи вікном (дверима) для прийому брудного посуду повинна бути не менше 200 см; між рядами столів 100 см; між столами і стіною 40 см. Для учнів початкових класів висота столів та стільців повинна відповідати їхньому зросту. Меблі для них встановлюються окремо від обідніх меблів для середніх та старших класів.
5. Столи повинні мати гігієнічне покриття, що легко миється, стійке до дії гарячої води і дезінфекційних засобів. Столи щодня миються гарячою водою з кальцинованою содою та милом, а після кожного прийому їжі протирають вологими і чистими серветками.
6. Забороняється використовувати емальований, алюмінієвий і пластмасовий посуд багаторазового використання та пощерблений посуд.
7. Прибирання приміщень проводиться при відчинених фрамугах (вікнах).
8. Забороняється використання приміщень харчоблоку, їдалень, роздаткових, буфетів не за призначенням.
Організація харчування
9. Засновник (власник), керівник закладу освіти та суб’єкти господарської діяльності, які надають послуги з харчування зобов’язані забезпечити учнів безпечною, якісною, повноцінною та корисною їжею відповідно до Норм фізіологічних потреб учнів в основних харчових речовинах і енергії для відповідних вікових груп, створити умови для харчування учнів в закладах освіти відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 року № 1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», наказу Міністерства охорони здоров’я України та Міністерства освіти і науки України від 01 червня 2005 року № 242/329 «Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах», зареєстрованого у Міністерстві юстиції України від 15 червня 2005 року за № 661/10941.
10. Керівник закладу освіти та медичний працівник (за його відсутності – особа (особи), які визначені наказом керівника закладу освіти відповідальними за організацію харчування в закладі) здійснюють щоденний контроль за якістю продуктів, що надходять до їдальні, умовами їх зберігання, дотриманням термінів реалізації і технології виготовлення страв, дотриманням санітарнопротиепідемічного режиму на харчоблоці, фактичним виконанням меню за меню-розкладками, що містять кількісні дані про рецептуру справ.
11. У закладах освіти рекомендується організовувати умови для забезпечення дієтичного харчування для учнів з різними порушеннями стану здоров’я, у тому числі з непереносимістю глютену, фенілаланіну та лактози.
12. Для уникнення харчових отруєнь, з метою профілактики захворювань, приготування та реалізація харчової продукції повинно здійснюватись у відповідності до вимог зазначених у додатку 9 до цього Санітарного регламенту. Перелік забороненої до використання у харчуванні продукції визначено у додатках 10 та 11 до цього Санітарного регламенту.
13. У закладах освіти за рішенням засновника (власника) може бути організоване постачання готової продукції операторами ринку харчових продуктів за умови впровадження ними постійно діючих процедур, заснованих 20 на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках, та дотримання вимог Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».
14. Інші вимоги до утримання та оснащення приміщень харчоблоку загальноосвітнього навчального закладу, транспортування, приймання та зберігання харчових продуктів, обробка сировини, виробництво та реалізація продукції повинні відповідати вимогам Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затвердженої наказом Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров'я України від 17 квітня 2006 року № 298/227, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 05 травня 2006 року за № 523/12397.
VII. ВИМОГИ ДО САНІТАРНОГО І СПЕЦІАЛЬНОГО ОДЯГУ ТА ОСОБИСТОЇ ГІГІЄНИ ПРАЦІВНИКІВ ЗАКЛАДУ ОСВІТИ
1. Персонал їдалень (роздаткових, буфетів) повинен бути забезпечений санітарним і спеціальним оглядом та необхідними умовами для дотримання правил особистої гігієни. До санітарного одягу відносяться халати, фартухи, хустки, ковпаки, до спеціального – халати темного кольору, гумові рукавички, взуття. Спеціальний одяг для прибирання приміщень і туалетів необхідно маркувати, використовувати за призначенням і зберігати окремо, так само, як інвентар та засоби для прибирання. Роботи, пов’язані з організацією харчування учнів, у тому числі сервірування столів, отримання та порціювання готових страв, прибирання обідніх столів, миття посуду тощо, проводяться працівниками харчоблоку в санітарному одязі (білий або світлий халат, фартух з тканини для отримання та видачі їжі, хустка, ковпак, фартух з полімерних матеріалів для миття посуду). Маркований санітарний одяг необхідно зберігати на вішаку у приміщенні для персоналу їдальні. Забороняється застібати санітарний одяг шпильками, голками та зберігати у кишенях різні сторонні предмети, а також працювати у прикрасах. У санітарному одязі забороняється: виконувати роботи з прибирання приміщень; заходити та перебувати в туалеті; виходити на вулицю з приміщення закладу освіти; знаходитись у цьому одязі в інших приміщеннях, поза місцем харчування учнів. Перед відвідуванням туалету санітарний одяг необхідно зняти, залишивши його на вішалці поруч із дверима туалету. Заміна санітарного та спеціального одягу здійснюється у міру забруднення.
2. До роботи на харчоблоці, буфеті не допускаються особи із ознаками вірусних, захворювань, гнійничковими ураженнями шкіри тощо. Усі працівники харчоблоку, незалежно від підпорядкованості, повинні проходити попередній та періодичні медичні огляди відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я від 23 липня 2002 року № 280 «Щодо організації проведення обов'язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв і організацій, діяльність яких пов'язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 08 серпня 2002 року за № 639/6927.
3. Усі працівники закладів освіти, в тому числі працівники харчоблоку, повинні проходити обов’язкові медичні огляди відповідно до чинного законодавства, результати проходження яких заносяться до особових медичних книжок єдиного зразка.
4. Особові медичні книжки зберігаються у медичного працівника або в особи, яка визначена наказом керівника закладу освіти, як відповідальна за їх зберігання.
2. До роботи на харчоблоці, буфеті не допускаються особи із ознаками вірусних, захворювань, гнійничковими ураженнями шкіри тощо. Усі працівники харчоблоку, незалежно від підпорядкованості, повинні проходити попередній та періодичні медичні огляди відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я від 23 липня 2002 року № 280 «Щодо організації проведення обов'язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв і організацій, діяльність яких пов'язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 08 серпня 2002 року за № 639/6927.
3. Усі працівники закладів освіти, в тому числі працівники харчоблоку, повинні проходити обов’язкові медичні огляди відповідно до чинного законодавства, результати проходження яких заносяться до особових медичних книжок єдиного зразка.
4. Особові медичні книжки зберігаються у медичного працівника або в особи, яка визначена наказом керівника закладу освіти, як відповідальна за їх зберігання.
В.о. генерального директора Директорату громадського здоров’я І. ГАНЖА